Jaume Mateu Giralt


Jaume Mateu: L'enginyer Domingo Cardenal (1825-1901). Entre la pagesia de Ponent i la burgesia de Barcelona. Lleida; Barcelona : Pagès Editors; Grup del Llibre, 2000; 2a. ed., 253 pp. Pròleg de Josep Vallverdú. ISBN 84-7935-735-5
http://www.iec.es/institucio/societats/SCGeografia/Scg9/Scg91/S9100201.htm
el professor Jaume Mateu explicarà la història del canal i de la seva construcció
La història gràfica del Canal d'Urgell,
motiu d'una exposició inaugurada dissabte

El tercer pis de la Biblioteca Central Comarcal de Tàrrega acull, des de dissabte, una exposició que il·lustra la història del canal d'Urgell i la importància que, al llarg de la història, ha tingut per a la comarca i el seu entorn.
L'exposició consta de diversos panells amb il·lustracions i fotografies d'època, documents cabdals pera la història del desenvolupament agrícola de Ponent.
Un assortiment de llibres entorn del canal i de la seva vinculació amb la terra que l'acull completa el recorregut, perfectament detallat en les explicacions d'aquesta magna obra humana en pro del desenvolupament i la prosperitat.
El professorJaume Mateu, de la Universitat de Barcelona, va ser el guia didàctic del'exposició.
La seva presència a la Biblioteca Central Comarcal va ajudar els asistents a entendre i comprendre com un canal de reg ha pogut, al llarg del segle XX, canviar en tan gran mesura la fesonomia de la comarac de l'Urgell.
Mateu va explicar també quins van ser els motius de la construcció, com es va dur a terme en una època que no coneixia els avenços tecnològics actuals i quins han estat els resultats i guanys que ha provocat.
L'exposició compta amb un excel.lent apartat gràfic