Jordi Mora Casanova


http://www.chemheritage.org/about/contact-us/staff-and-scholars/beckman-center-for-the-history-of-chemistry/jordi-mora-casanova.aspx

De l'Alquímia a la Nanotecnologia

 

Sobre mi: Llicenciat en Química per la UAB. Màster en Història de la Ciència al CEHIC-UAB. Actualment estudiant de doctorat d'història de la ciència, amb una tesi que analitza com els químics espanyols del segle XIX es plantejaven de què estaven fets els àtoms, abans del descobriment de les partícules subatòmiques (al 1897 es descobreix la primera, l'electró). He treballat de periodista científic a la UAB i actualment sóc el responsable d'una exposició científica itinerant per Espanya d'Obra Social la Caixa. De moment tinc aquestes publicacions, en premsa:

MORA CASANOVA, J., “Alchemical reminiscences in nineteenth-century chemists”. GHIONEA, A.C. (ed.), Medicine, Alchemy, Science and the Occult in European Thought. Cambridge: Cambridge Scholar Publishing.

MORA CASANOVA, J., “Estructura de la materia en el s.XIX y la teoría atómica de José Ramón de Luanco”, Llull.

La meva xerrada ("La transmutació de la matèria al s.XIX. Especulacions sobre la constitució de l'àtom") tractará sobre com alguns químics moderns (espanyols i internacionals) pensaven que la transmutació entre elements era possible. Alguns argumentaven en la mateixa línia que els antics alquimistes i invocaven els treballs d'Arnau de Vilanova, per exemple. D'altres, sospitaven que els atoms estaven formats per quelcom que podria ser reorganitzat i poder format tota la varietat d'elements que s'observen a la natura, sota la voluntat de l'investigador. D'altres pensaven que la matèria no existeix com a tal i que tot és energia. Totes aquestes especul·lacions, algunes ben exòtiques i esotèriques, tenien cabuda dins el paradigma científic del moment. El descobriment de les subpartícules atòmiques, a finals del sXIX i principis del XX, no va desmentir aquestes hipòtesis, sinò que les van reforçar ja que moltes d'elles tenien un rerefons de veritat a ulls de la ciència moderna.